Vad innebär ett snabblån?

Snabblån är ett lån som ges till privatpersoner utan några krav på säkerhet eller vad du som låntagare kommer att använda pengarna till. Vanligtvis innebär själva begreppet snabblån utan uc ett lån på ett relativt lågt belopp med ganska kort återbetalningstid. Normalt brukar ett snabblån vara ett lån från femhundra till några tusen kronor som ska betalas tillbaka inom ett antal månader.

Snabblån kan vara dyra
Låntagaren tar en högre risk vid beviljande av snabblån än vid traditionella lån. Av den anledningen är snabblån normalt dyrare är vanliga lån eftersom långivaren vill bli kompenserad för sitt risktagande. Det är inte ovanligt att givare av snabblån väljer att tillämpa fasta avgifter och inte löpande ränta. Anledningen till detta är att många lån ska betalas tillbaka inom någon eller några månader, så ränta hinner inte ackumuleras. Hur mycket ett snabblån kostar exakt är svårt att säga eftersom både räntor och avgifter varierar stort mellan olika långivare hos dem. Som vanligt är det rekommenderat att jämföra villkor samt den effektiva räntan mellan olika långivare så att du får de bästa villkoren för ditt lån.

Kan vem som helst få ett snabblån?
Juridiskt sett finns det få begränsningar för vem som kan få ett snabblån. Givetvis måste du vara minst 18 år gammal, vara myndig och ha rätten att ingå avtal. Förutom detta finns det inga andra formella krav utan de krav som existerar ställs av långivaren. Däremot står samtliga långivare under tillsyn av Finansinspektionen, vilket innebär att de enligt lag ska iaktta god kreditsed. Detta gör att det existerar en del begränsningar för vem de kan bevilja lån till. Om du till exempel genomgått en skuldsanering eller har en skuld hos Kronofogden kan ett beviljande av snabblån innebära att långivaren bryter mot god kreditsed.

Kraven för att kunna beviljas ett snabblån varierar stort hos olika långivare samt beror också på vilken typ av lån du ansöker om. Vanliga krav är att du är myndig och har en årlig inkomst. När det gäller storleken på din inkomst eller vilken typ av anställning du har varierar kraven mellan olika långivare. Det kan även förekomma andra krav såsom att du ska vara svensk medborgare, att du ska ha ett bankkonto i en svensk bank eller ha ett svenskt mobilabonnemang.

Snabblån utan UC
För att en långivare ska kunna leva upp till god kreditsed ska en kreditprövning göras innan beviljande av din låneansökan. Vad en kreditprövning innebär exakt är inte definierat i lag men betyder i praktiken att en långivare måste se till att du har möjlighet att kunna klara av att betala tillbaka ditt lån. UC är ett kreditupplysningsföretag som ägs kollektivt av de svenska storbankerna. Nackdelen med UC är att samtliga förfrågningar du gör kommer att registreras och sparas under en ganska lång tid. Om du har gjort ett flertal kreditprövningar anser flertalet banker att detta är negativt och kommer därför att ge dig en lägre kreditvärdighet. Självklart kommer en låg kreditvärdighet att leda till problem i framtiden om du till exempel ansöker om ett bolån. Numera finns det dock andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Creditsafe som inte sparar eller lämnar ut uppgifter om din kreditprövning. De flesta långivare för snabblån väljer att inte anlita UC för kreditprövning. Det innebär att din ansökan om ett snabblån inte kommer att synas av banker eller påverka din kreditvärdighet hos UC.