Viktigt att veta när du skall sköta om ditt tak

Bor man i radhus eller villa är det viktigt att man vet hur man skall sköta om sitt tak på bästa sätt, om man inte har anlitat en takläggare som sköter om taket åt en. Även om man anlitat en takläggare kan det vara bra att veta grunderna i takskötsel eftersom det kan gå några månader mellan takläggarens besök. Taket är den viktigaste delen av huset eftersom taket håller ute nederbörd som orsakar fuktskador. Fuktskador är dyra och svåra att reparera så sådana vill man undvika till varje pris. Skulle en fuktskada uppstå på grund av att man misskött taket så är det inte troligt att hemförsäkringen täcker skadan. Det är bra mycket dyrare att reparera en fuktskada än att sköta om sitt tak, har man inte tid med det är det smart att anlita en takläggare.

Se över taket minst en gång per år

Gärna två gånger per år om du vill vara säker på att allt står rätt till på taket. Det tar inte särskilt lång tid att se över ett tak och skulle man stöta på takläggare stockholm eller något fel är det ofta lätt att åtgärda. Genom att se över taket 1-2 gånger per år kan man hitta fel tidigt innan de hunnit bli några skador på huset. Många husägare och takläggare stockholm väljer att se över sitt tak i samband med den årliga städningen av taket.

Årlig städning av taket

En gång per år bör du städa ditt tak, då gäller det att sopa bort kvistar, löv och annat skräp som kan ha hamnat där. Tömma hängrännorna och se till att det inte är stopp i stuprören. Någon gång ungefär vart femte år kan det vara bra att tvätta taket med en högtryckstvätt av takläggare stockholm, sådana kan man ofta hyra för en relativt billig peng. Vill man inte stå för takstädningen själv kan man alltid anlita en takfirma istället.

Professionell inspektion vart femte år

Om du inte är helt säker på dina tak-kunskaper bör du anlita en takläggare för inspektion ungefär vart femte år. Det kan hända att det är något du missar i din takskötsel av takläggare stockholm, och lite som att gå till tandläkaren försäkrar du dig om att allt står rätt till på taket. Det brukar inte vara särskilt dyrt att få taket inspekterat och det går rätt så fort.