Så gör du vid takläcka i taket 

Att taket börjar läcka in kan lätt orsaka panik och enorm stress. Att veta hur man ska gå tillväga är inte alltid lätt. Stor stress kan orsaka lite av ett chocktillstånd och då är det viktigt att ha en snabb guide att utgå från. Det viktigaste är att försöka hålla sig lugn för att lösa problemet så snabbt och enkelt som möjligt. 

Att göra 

Hur du bör hantera ett läckande tak beror till stor del på hur omfattande läckan är och var den upptäcks. Vissa steg brukar dock alltid fungera att ta till för att snabbt få kontroll över situationen. 

  1. Placera en hink där det droppar eller rinner vatten för att skydda golvet. Ju snabbare du kan göra det desto bättre är det. Om du upptäcker läckan snabbt kan du minimera risken för att ditt golv blir förstört.
  1. Torka bort allt vatten som runnit eller droppat ner på golvet, använd gärna handdukar för att snabbt suga upp vatten. Mögel - Tegelvägg
  1. Nästa steg är att försöka lokalisera var läckan kommer ifrån. Var kommer vattnet ifrån? När du lokaliserat läckan är det bra att markera den så du inte tappar bort det. Efter det kan du behöva gå upp på taket och lokalisera var på utsidan av taket som läckan uppkommit. Ibland syns det tydligt och klart om exempelvis en takpanna blåst bort, i vissa fall kan skadan vara svårare att lokalisera.
  1. Om det regnar eller är regn på gång behöver du snabbt lägga på en presenning på det drabbade området för att skydda taket från att läcka in mer vatten.
  1. Kontakta ditt försäkringsbolag och rapportera skadan.

Åtgärda läckan 

Vissa ger sig på att försöka reparera skadan på egen hand. I vissa fall kan det vara möjligt, om skadan inte är speciellt omfattande. Att ta in professionell hjälp är dock att föredra då du på så sätt kan garantera att jobbet blir rätt gjort. Snåla inte på taket, det är värt att investera i. Genom att ta hjälp av en besiktningsman kan läckan lokaliseras och därefter åtgärdas. 

Reparera eller byta taket? 

Om läckaget är litet och taket inte är speciellt gammalt är det troligtvis lämpligast att reparera det. Det beror dock på vad som orsakat läckaget och hur skadan uppkommit. Om undertaket blivit blottat och gått sönder kan detta behöva bytas ut vilket är ett stort projekt i sig. I värsta fall har taket lagts felaktigt från första början och läckaget är ett resultat av det. I den situationen kan det vara läge att fundera på om det är bäst att byta ut hela taket. Lyssna på besiktningsmannens rekommendationer och se över dina alternativ. Att byta ut hela taket kostar en hel del pengar och bör därför inte göras om det inte verkligen behövs. Om du måste byta ut taket är det viktigt att gör det inom snar framtid, då det annars finns stora risker att fler läckor uppstår.