Tänk på detta innan du anlitar takläggare

Takläggare är kanske inte något man anlitar särskilt ofta. När man väl gör det, handlar det dock inte sällan om väldigt stora affärer. För vissa innebär en takomläggning den största utgiften som är kopplad till huset. Viktigt är alltså att man anlitar en firma man känner sig trygg med. Inför större affärer kan det löna sig rejält att lägga ned tid och omsorg på att välja rätt firma. Något som är bra att börja med, är att ta in flera offerter som du senare kan jämföra.

Kontakta flera firmor för offerter

Säg att priset för ditt arbete skiljer sig ett par procent mellan olika företag – handlar det om tiotusentals kronor, eller till och med hundratusentals kronor, så kan det bli mycket pengar som sparas genom att anlita ett prisvärt företag.

En del väljer att gå genom en offertförmedling. Det är en tjänst som förmedlar din uppdragsbeskrivning till relevanta firmor som är anslutna till dem. Fördelen med det detta är att det går snabbt och att det är enkelt – du slipper själv leta upp firmorna som du vill ta kontakt med.

En nackdel kan vara att du missar de allra bästa. En del menar att firmor som är mycket duktiga

inte har något behov av att ansluta sig till dylika tjänster. Hur mycket sanning det ligger i det låter vi vara osagt klart är i alla fall att det finns gott om nöjda kunder som anlitat takläggare på det här viset.

Referenser

När du väl har hittat ett antal firmor, fått offerter och jämfört dem, är det en god idé att be om referenser. Om det står och väger mellan två olika takläggare, så kan referenserna vara det som för att vågen tippar över till den ena eller den andra.

Du kan titta på omdömen och recensioner på nätet, men bäst är kanske att be takläggarna själva om referenser från tidigare under. Fråga dem om det som du tycker är relevant. Hur var kvaliteten på arbetet? Hur förhöll dem sig till uppsatta tider? Dök det upp några överraskande avgifter på fakturan?

Garantier

Både på själva jobbet och på materialen bör du utkräva garantier. Om arbetet inte är fackmannamässigt utfört kan det innebära en del problem framöver. Till exempel kan det i

Innebära att, försäkringsbolaget inte är särskilt pigga på att betala ut pengar, om en skada på huset skulle ske till följd av det bristande hantverket.

Spara pengar genom att göra delar av jobbet själv

En del av arbetet är lätt att utföra. Ett exempel på en uppgift man kan göra själv är att frakta bort gamla pannor till tippen. På vis slipper du betala för arbetskostnaden som takläggarna tar (och det blir dessutom billigare containerhyra). Om du ska göra delar av arbetet själv är det en god idé att läsa på ordentligt om hur det bör utföras. Var ven noga med taksäkerheten – det finns gott mo regler på området, som du bör känna till innan du gör arbeten på taket.

Lycka till att hitta en takläggare!