Misstag att undvika när man anlitar en begravningsbyrå

I samband med att någon nära dör är det mycket att ta hand om, alltifrån det praktiska till att faktiskt ta hand om sin egen sorg. Man kan dock inte vänta allt för länge med begravningen och för att planera och fixa inför den väljer dom flesta att anlita en begravningsbyrå. I många städer finns åtminstone ett par stycken att välja mellan och det största felet som dom flesta gör är att gå in till första bästa för att be om hjälp. Det finns också andra vanliga misstag man ska se till att undvika när det blivit dags att planera en begravning.

Att välja första bästa utan att jämföra

Ett vanligt misstag när man behöver hjälp från en begravningsbyrå är att välja den första man hittar – eller kanske den enda man känner till. Även om det är väldigt jobbigt och energikrävande ska man ändå se till att jämföra några olika innan man bestämmer sig. Det är ett viktigt samarbete som ska fungera smärtfritt på flera olika plan och dessutom ska man se till att välja en auktoriserad begravningsbyrå.

Det är värt att lägga lite tid på att ta reda på viktiga saker, så kommer resten av planeringen att flyta på bättre. Ett tips är att fråga bland vänner och bekanta om dom har några erfarenheter – det kan vara guld värt att få någon annans åsikter i en tuff tid som denna.

Man lämnar över för mycket ansvar

Det finns många som anlitar en begravningsbyrå för att sedan låta den sköta precis allt. Visst kan det vara skönt men det finns också en risk att det resulterar i en opersonlig ceremoni och väldigt höga kostnader. Även om byrån måste sköta vissa saker så finns det sådant man kan välja att göra själv, förutsatt att man orkar. Ska man till exempel bjuda på fika eller enklare förtäring under minnesstunden kan man ordna med detta på egen hand istället för att låta byrån anlita en dyr cateringfirma.

Man ber inte om offerter

Det sista man vill tänka på när man planerar en begravning är förmodligen pengar men det faktum att det är väldigt dyrt gör att man faktiskt bör göra det. Innan man anlitar en begravningsbyrå ska man ta in offerter från åtminstone 2–3 stycken, om det finns så många i den stad man befinner sig i, så att man kan jämföra deras priser. På så vis ser man tydligt vad som skiljer sig och inte. Hos någon kan arvodet vara lägre men andra delar dyrare och hos någon annan kan det vara tvärtom. Det är som sagt mycket pengar som ska spenderas och att ta reda på vad det är man lägger dom på kan kännas bra.

Det är mycket att tänka på och ordna med inför en begravning och dom flesta tänker att dom vill göra det så enkelt som möjligt. Att välja första bästa byrå är dock nödvändigtvis inte alltid det enklaste eftersom det kan dyka upp problem längre fram istället. Ser man till att undvika dom vanliga misstagen är chansen större att man hittar en bra begravningsbyrå som man trivs med, vilket är oerhört viktigt.