Svenska webbyråers värsta fiende

Det går bra för dem flesta webbyråer och andra webbkonsulter i Sverige, och det har det gjort ett bra tag. Inte ser det ut som prognosen tyder på något annat än en stadig uppgång heller. Dock finns det ett litet orosmoln som har potential att växa sig stort om de svenska webbyråerna har lite otur. Det är nämligen så att indiska webbdesigners allt mer börjar rikta sig mot den västerländska marknaden. I USA är det redan vanligt att byråer anlitar indiska webbkonsulter för sökmotoroptimering att ta hand om uppdragen dem får in. Det betyder å andra sidan inte att webbyråernas ägare och VD’s kan hamna i klistret – dem som riskerar att bli utan jobb är dem anställda, som kommer få svårt att konkurrera med plikttrogna indier som gör samma jobb för en bråkdel av lönen.

Outsourcing växer och det är inte konstigt

När man kan anlita kompetens från andra sidan jorden utan att det påverkar kvaliteten eller kundens upplevelse av tjänsten, och på så sätt öka företagets vinst med en massa % så är det självklart många entreprenörer och företagsägare som nappar.

Den enda nackdelen

Nackdelen med att anlita webbdesigners från andra länder är att det inte är lika säkert att dem levererar eller förstår ens önskemål, språkbarriären kan komma att bli ett problem. Om du som driver en webbyrå är intresserad av att testa outsourcing så är det viktigt att du använder en utvecklad antagningsprocess för att hitta rätt medarbetare – det finns många smarta och billiga webbdesigners och andra kompetenser ute i världen, det svåra är bara att hitta dem eftersom det också finns en hel del idioter och bluffmakare där ute.

Mer ingående läsning om outsourcing

Den här artikeln kommer inte att täcka hur du som driver webbyrå kan hitta rätt medarbetare, det är ett avancerat ämne som vi antingen tar upp i en helt ny artikel – tills den kommer upp så vi tipsa om att helt enkelt Googla på ”outsourcing for web development” och sedan skumma igenom vad som sägs på i de olika artiklarna som handlar om outsourcing. Det finns redan en mängd information om det här ämnet där ute, författaren Tim Ferris har nämnt vissa strategier i hans böcker och även i artiklar på hans blogg.