Är distansarbete något för dig?

Trivs du med att jobba när som helst, var som helst och bestämma själv över dina arbetstider? Det kan låta lockande men det finns både tydliga fördelar och nackdelar med att jobba på distans eller att ha flexibla arbetstider. Vad skulle det innebära att vara anställd på en webbyrå som ger sina anställda möjligheten att jobba varifrån de vill?

Fördelarna

  • Flexibelt i ”vardagspusslet”

Behöver du idag gå till jobbet exakt 07.00 och kan gå hem 16.00? Då vet du hur stressigt det kan vara på morgonen när barnen ska lämnas och hur krångligt det är att pussla in tandläkarbesök m.m. För dig som anställd finns alltså en mycket stor fördel i att ha denna flexibiliteten. Jobba hemma, jobba sena kvällar – jobbar när och var du vill.

  • Attrahera anställda

För en webbyrå kan det finnas flera fördelar med att erbjuda sina anställda flexibla arbetstider. Detta inte minst när det kommer till rekrytering. Att konkurrera om personal med spetskompets med lön är en väg men allt mer efterfrågas andra fördelar och då kan just tiden man jobbar vara avgörande. En person som söker jobb kan mycket väl välja denna webbyrå just på grund av fördelen med denna möjlighet.

Nackdelarna

  • Kräver disciplin

Om du jobbar på distans betyder det att du själv behöver lägga upp din arbetsdag. Du behöver planera så du jobbar dina timmar och får det som ska göras genomfört. Det kan vara lättare sagt än gjort och detta inte minst om man tänkt jobba hemifrån. Barn som påkallar uppmärksamhet, disk som står i drivor i köket och tvätt som skulle tvättats för flera dagar sedan…Det kräver disciplin vilket för vissa är orsaken att man inte väljer detta alternativ.

  • Svårt att sätta gränsen mellan jobb och fritid

Att åka till ett kontor är ett tydligt sätt att starta arbetsdagen. När du kliver in på den webbyrå du jobbar på börjar du jobba. När du går ut genom dörren slutar arbetsdagen och du kan lägga arbetsuppgifterna bakom dig. Nu är du ledig och kan fokusera på familj och fritid.

Har du svårt att sätta gräns mellan jobb och fritid bör du inte söka dig till ett jobb där du kan (och ibland förväntas) jobba hemifrån.
webbyrå stockholm

  • Svårt att skapa ett team

En nackdel för den webbyrå som väljer att erbjuda sina anställda denna förmån är att de kan ha svårt att få ihop teamkänslan på arbetsplatsen. En del av de anställda kanske aldrig har träffat varandra förr vilket kan skapa svåra kommunikationsvägar. Genom att träffas lär man känna varandras styrkor och svagheter och skapar ett starkare team som strävar åt samma håll.